© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Kuchnia dwudziestolecia

Kuchnia dwudziestoleciaOdc. 23

30 minmagazyn kulinarnyPolska2021
TVP 3 Olsztyn niedziela, 27 kwietnia 14:30
Pełna smaków wyprawa, której tematykę wyznaczają najważniejsze historyczne daty i kulturowy obraz dwudziestolecia międzywojennego. To czas, gdy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje i scalały się ziemie podzielone przez zaborców. W wyniszczonej I wojną światową Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, a rzeczywistość z marzeniami. Gospodarzem jest Łukasz Modelski.Wykwintne restauracje zaspokajały podniebienia elit. Przybytki, które odwiedzali ci, którzy się do niej nie zaliczali i dania w nich podawane, to motyw przewodni tego odcinka programu. O tamtych klimatach przypomni m.in. przepis na żołądki na gęsto. Uliczne jadłodajnie i oferowane przez obnośnych sprzedawców pyzy i garmażeria, ciepłe dania ze słoików, stragany na kółkach, zimne kuchnie jatek i handelki na tyłach sklepów dziś już nie istnieją, choć w dwudziestoleciu były nieodłącznym elementem warszawskiej i polskiej gastronomii. Nadal jednak symbolem warszawskiego Różyca pozostały pyzy. Widzowie dowiedzą się, jak je zrobić.
Reżyseria
  • Jerzy Grabowski
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2021
Czas trwania
  • 30 min