© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser

Kulinarne wędrówki z Jolą KleserSezon 1 | Odc. 6

23 minmagazyn kulinarnyPolska2022
TVP 3 Poznań Dzisiaj, 24 kwietnia 08:55
Jolanta Kleser, trenerka kulinarna i miłośniczka kuchni regionalnej, wyrusza w podróż po Polsce w poszukiwaniu nowych, inspirujących przepisów. Stara się wybierać i promować takie, które byłyby zarówno zdrowe, smaczne, jak i łatwe w przygotowaniu. Repertuar potraw Kleser potrafi zaskoczyć nawet zapalonych miłośników kuchni.Polacy bardzo lubią kiszonki. Jola Kleser odwiedza Charsznicę, gdzie niemal każdy mieszkaniec zajmuje się uprawą kapusty. Miejscowe gospodynie prezentują tradycyjne metody jej deptania, a bracia Micykowie pokazują współczesny proces kiszenia w największej kiszarni na południu kraju. Wszystko zaczyna się na polach, takich jak te należące do Jakuba Kruszca, znanego jako lokalny król kapusty. Jola przygotowuje dla swoich gości krem i placki z kiszonej kapusty, pokazując, że kapusta może być samodzielnym daniem, a nie tylko dodatkiem do tradycyjnych, ciężkich potraw. Kiszona kapusta jest także ceniona za swoje właściwości zdrowotne, które wzmacniają organizm.
Reżyseria
  • Michał Muzyczuk
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2022
Czas trwania
  • 23 min