W tej edycji młodzi kucharze zmierzą się z różnorodnymi kulinarnymi wyzwaniami, prezentując najnowsze żywieniowe trendy. Zmagania uczestników ocenią Dorota Szelągowska i Michel Moran oraz liczni goście specjalni, tacy jak Przemysław Klima, Klaudia El Dursi czy Grzegorz Zawierucha. W tym roku do kuchni wkroczy 18 uczestników, którzy przygotują m.in. bułeczki bao czy perfekcyjnego devolaya według przepisu Przemka Klimy. W programie powrócą także weterani show, tacy jak Basia Ritz i Beata Śniechowska. Uczestnicy będą musieli sprostać zadaniom przygotowanym przez szefa kuchni Dariusza Barańskiego, takim jak przyrządzenie wątróbki cielęcej czy różnych klusek. Michał Korkosz, znany jako "Rozkoszny", przygotował dla kucharzy wyzwanie odtworzenia deseru z jego przepisu z mediów społecznościowych. W show pojawią się także licytacje produktów, wspólne gotowanie z bliskimi i specjalne masterclassy prowadzone przez ekspertów. W finale uczestnicy zmierzą się z wyzwaniem przygotowania burgera i 3-daniowego menu degustacyjnego.W tym odcinku programu gotowanie ustępuje miejsca rozmowom o Wielkanocy. Młodzi kucharze dzielą się swoimi przeżyciami związanymi z tym świętem, wspominając rodzinne spotkania, ulubione potrawy i tradycje, takie jak barwienie pisanek i pieczenie świątecznych wypieków. Opowiadają także o zabawnych momentach, m.in. wodnych bitwach podczas Śmigusa-Dyngusa. Michel Moran i Dorota Szelągowska demonstrują także, jak z resztek ze świątecznego stołu przygotować nowe, pełnowartościowe dania, w tym kaszotto z białą kiełbasą czy pasztet z pieczonych mięs. Wspólne chwile pełne rozmów i śmiechu tworzą niezapomnianą atmosferę dla wszystkich.