© 1995-2025 Grupa WP. Dane o programie TV dostarcza AKPA Polska Press
Image
Image
 

Okrasa łamie przepisy

25 minmagazyn kulinarnyPolska2018
TVP Rozrywka sobota, 26 kwietnia 07:10
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.Karol Okrasa przybywa do Muzeum Hutnictwa i Przemysłu Maszynowego w Chlewiskach. Opowie widzom o rozwoju rodzimego hutnictwa, zapoczątkowanego przez Stanisława Staszica w pierwszej połowie XIX wieku, oraz o symbolu nowoczesności tamtych czasów - kuchniach z płytą stalową i fajerkami, które pozwoliły naszym przodkom na radykalna zmianę sposobu gotowania. Znany kucharz przygotuje także interesujące potrawy. Będą to: szarpana łopatka wieprzowa pieczona w soku z kiszonej kapusty, pieczony na stalowej płycie placek z cebulą, boczkiem i grzybami oraz królewski kotlet mielony z wędzonymi buraczkami.
Gatunek
  • magazyn kulinarny
Kraj produkcji
  • Polska
Rok produkcji
  • 2018
Czas trwania
  • 25 min