Pięcioodcinkowa seria łączy w sobie opowieść o podróżowaniu, gotowaniu oraz poczuciu odpowiedzialności społecznej. Twórcy dokumentu przedstawiają pracę pięciu kucharzy - ekologów pochodzących z Hiszpanii, Chin, Kalifornii, Beninu i Tasmanii. Łączą ich wspólne cele: ochrona środowiska, wykorzystanie lokalnych produktów i gotowanie zdrowego jedzenia.W Porto-Novo, stolicy Beninu, w 1985 roku zostało założone agrocentrum Songhai. Jego pomysłodawcą był Nigeryjczyk Godfrey Nzamujo, którego głównym założeniem było wsparcie rozwoju Afryki. Songhai propaguje ekologiczne działania w każdej dziedzinie życia, w tym serwowanie lokalnych produktów. Zróżnicowana kuchnia tego regionu obfituje w maniok, okrę i różne gatunki bananów. Tamtejsze restauracje słynną z doskonałej grillowanej wieprzowiny i duszonego kurczaka podawanych z sosami typowymi dla kuchni afrykańskiej.